Tips en Trucs

Op dit deel van de site vindt u enkele tips en trucs, links naar informatieve sites over schilderen, productinformatie en nog veel meer.

Hoe begin ik ?

Praktische tips en aanwijzingen bij het schilderen en het kiezen van een techniek.


Tekenen of schilderen ? olie , acryl, krijt, of aquarel ? Hoe begin ik en wat heb ik nodig. Dat wordt allemaal uitgelegd in een hand_out die we hebben samengesteld. Klik op onderstaande link om e.e.a. te bekijken en of te downloaden.
hand_out

Tips voor buitenschilderen met aquarel:

Marie-José Kobussen maakt veel aquarellen en heeft voor het buitenschilderen enkele tips die ze voor ons op een rij heeft gezet.

Als we met de auto naar de schilderschool komen, en nog een keer extra op en neer naar de auto lopen, dan hoeven we niet zuinig te doen met onze schilderbagage. De mensen op de fiets moeten er al wat beter over nadenken, wat ze meenemen, en vooral wat NIET. Als je gaat buitenschilderen, is het extra belangrijk om te minimaliseren en praktisch te denken, zodat je je comfortabel kunt verplaatsen.

lees meer….

Het maken van een aquarel gebeurt op een speciaal papier wat dikker is en het water opneemt maar het papier niet oplost. Wel gaat het afhankelijk van de dikte wat bobbelen. Vandaar dat er aquarelbloks zijn met een aantal vellen die aan elkaar zijn geplakt, waarbij het papier is voorgespannen.

Enkele tips over aquarelpapier. Klik op onderstaande link voor een filmpje
https://youtu.be/Hc6Vj2p_K8Y

Nog enkele tips over het gedrag van het papier wanneer je er hulpmiddelen als maskeringsvloeistof, zout, spelden of andere zaken gebruikt om het papier te bewerken. Het is wel in het Engels maar erg bijzonder om te zien wat het effect is. Klik op onderstaande link.
https://youtu.be/K-KYHJriivw

Kleuren mengen:

Het gebruik van kleuren en het kiezen en aanmaken van de juiste kleur, warm / koud, volume en helderheid is voor de meesten onder ons een van de moeilijkste dingen om te doen. Hoe doen we dat en wat is belangrijk bij het maken van de juiste keuze. Dat wordt in de filmpjes van Toon Nagtegaal op een simpele manier erg duidelijk uitgelegd. Hij gaat eerst laten zien dat je met 3 basiskleuren uit de kleurencirkel alle kleuren kunt maken.

Klik op onderstaande link voor het filmpje.
https://youtu.be/wrBU-lfLP2U
Het mengen legt hij uit in het filmpje in de onderstaande link. Welke kleuren kun je met elkaar mengen om een heldere kleur te krijgen en welke mengvorm geeft een wat matte kleur. Hij gebruikt hierbij de kleurencirkel.
https://youtu.be/7CVu44C5NaQ

Het verschil in koele en warme kleuren en het gebruik daarvan wordt in het volgende filmpje uitgelegd. Warme en koele kleuren hebben speciale eigenschappen. Je kunt er een bepaalde sfeer mee creëren: je schilderij kan een warm beeld tonen of juist iets koels. En natuurlijk alle mogelijkheden er tussenin. Hoe warm of hoe koel een kleur is, is relatief. Een kleur kan warm zijn doordat er alleen maar koelere kleuren omheen staan en andersom.
https://youtu.be/9–aHbTJDJ8

De opbouw en afwerking van een olieverfschilderij

De opbouw van een olieverfschilderij wordt stap voor stap beschreven in onderstaande link van Royal Talens. De producent van de bekende olieverven van Van Gogh en Rembrandt.

https://www.royaltalens.com/nl/inspiratie/tips–technieken/de-opbouw-en-afwerking-van-een-olieverfschilderij/