Tips en Trucs

Op dit deel van de site vindt u enkele tips en trucs, links naar informatieve sites over schilderen, tekenen, productinformatie en nog veel meer.

Hoe begin ik ?

Praktische tips en aanwijzingen bij het schilderen en het kiezen van een techniek.
Tekenen of schilderen ? olie , acryl, krijt, of aquarel ? Hoe begin ik en wat heb ik nodig. Dat wordt allemaal uitgelegd in een “praktijkwijzer” die we hebben samengesteld.

Klik op onderstaande link of bovenstaand plaatje om e.e.a. te bekijken en of te downloaden.
klik hier voor de praktijkwijzer

Penselen reinigen

Het is belangrijk om je penselen steeds goed schoon te maken en te onderhouden. Goede penselen zijn niet goedkoop en daarom moet je er zuinig op zijn. In bijgaande notitie leg ik uit hoe je dit het beste kunt doen. Zowel voor olieverf- als acryl penselen. Klik op onderstaande link om te downloaden.

Onderhoud penselen

Tips voor buitenschilderen met aquarel:

Marie-José Kobussen maakt veel aquarellen en heeft voor het buitenschilderen enkele tips die ze voor ons op een rij heeft gezet.

Als we met de auto naar de schilderschool komen, en nog een keer extra op en neer naar de auto lopen, dan hoeven we niet zuinig te doen met onze schilderbagage. De mensen op de fiets moeten er al wat beter over nadenken, wat ze meenemen, en vooral wat NIET. Als je gaat buitenschilderen, is het extra belangrijk om te minimaliseren en praktisch te denken, zodat je je comfortabel kunt verplaatsen.

Wat neem je mee bij het buitenschilderen

Wat moet je weten voor het maken van een aquarel, of wel het schilderen met waterverf.

Het maken van een aquarel gebeurt op een speciaal papier wat dikker is en het water opneemt maar het papier niet oplost. Wel gaat het afhankelijk van de dikte wat bobbelen. Vandaar dat er aquarelbloks zijn met een aantal vellen die aan elkaar zijn geplakt en waarbij het papier is voorgespannen.

Enkele tips over aquarelpapier. Klik op onderstaande link voor een filmpje
Alles over aquarelpapier

Nog enkele tips over het gedrag van het papier wanneer je er hulpmiddelen als maskeringsvloeistof, zout, spelden of andere zaken gebruikt om het papier te bewerken. Het is wel Engels gesproken maar erg bijzonder om te zien wat het effect is. Je kunt de ondertiteling ook aan en af zetten , maar ook automatisch laten vertalen in het Nederlands. (dit doe je bij Youtube bij instellingen).

Klik op onderstaande linksom het filmpje te starten.
leuke effecten met aquarel

Aquarel basistechniek

In bijgaande pdf bestand heb ik een vertaling gemaakt van een boekje “Watercolor Jumpstart”, wat de basistechnieken van aquarel beschrijft. Het is geschreven door Emily Rose, een bekende aquareliste uit Amerika ( Colorado). Klik op onderstaande link om het te downloaden. Het is een zeer leerzaam boekje. Vooral als je met aquarel wilt beginnen en geen ervaring hebt. Met dank aan Emily Rose.

Aquarel-technieken

werken met houtskool

Houtskool wordt vaak gebruikt voor het opzetten van een snelle schets of als ondertekening of opzet voor een schilderij in Acryl of Olieverf. Maar wist je dat je er ook de prachtigste tekeningen mee kunt maken. Leonardo da Vinci was er een meester in. In bijgaande notitie vertel ik je wat meer over de soorten houtskool en hoe je er mee omgaat. Klik op de link om het bestand te openen. Onderstaande foto is als referentiefoto gebruikt in de eerste youtube-video die in mijn notitie wordt gelinkt.

werken met houtskool

deze foto is als referentie gebruikt in de eerste youtube video in mijn notitie

Kleuren mengen in de praktijk:

Het gebruik van kleuren en het kiezen en aanmaken van de juiste kleur, warm / koud, volume en helderheid is voor de meesten onder ons een van de moeilijkste dingen om te doen. Hoe doen we dat en wat is belangrijk bij het maken van de juiste keuze. Dat wordt in de filmpjes van Toon Nagtegaal op een simpele manier erg duidelijk uitgelegd. Hij gaat eerst laten zien dat je met 3 basiskleuren uit de kleurencirkel alle kleuren kunt maken.

Klik op onderstaande link voor het filmpje.
kleuren mengen
Met onderstaande link ga je naar een filmpje waar Toon Nagtegaal dieper ingaat op de kleuren en de eigenschappen van verf. Welke kleuren zijn meer dekkend en welke zijn transparanter en hoe kun je dat gebruiken.
meer over kleuren

Het verschil in koele en warme kleuren en het gebruik daarvan wordt in het volgende filmpje uitgelegd. Warme en koele kleuren hebben speciale eigenschappen. Je kunt er een bepaalde sfeer mee creëren: je schilderij kan een warm beeld tonen of juist iets koels. En natuurlijk alle mogelijkheden er tussenin. Hoe warm of hoe koel een kleur is, is relatief. Een kleur kan warm zijn doordat er alleen maar koelere kleuren omheen staan en andersom.
warme en koele kleuren…

Het schilderen van 2 paprika’s

Toon Nagtegaal legt aan de hand van het schilderen van 2 paprika’s met elke een dominante kleur uit hoe je kleuren mengt en waar je op moet letten om de paprika’s duidelijk in 3D te schilderen zodat er diepte ontstaat en de paprika’s ergens op liggen en niet zweven op het doek. Klik op onderstaande link om het filmpje te starten.

paprika schilderen

Perspectief tekenen

Toon Nagetgaal legt door middel van een filmpje op youtube.com op een duidelijke manier uit hoe je in perspectief tekent. In de teken- en schilderwereld heb je vaak te maken met perspectief, zowel bij het tekenen van een stilleven , een landschap en zelfs bij het schilderen van een portret. Hij begint eenvoudig met het éépunts perspectief en gaat in de aanvullende filmpjes verder met het 2 punts perspectief en meer. Klik op onderstaand woord of op de afbeelding om het filmpje te starten.

perspectief

Atmosferisch perspectief

Misschien heb je ook wel eens gehoord van atmosferisch perspectief in bijvoorbeeld een landschap met vergezichten. Daar wordt diepte gecreëerd door de kleuren in de verte te vergrijzen ( vervalen). Kijk ook maar eens naar de landschappen van de oude meesters of gewoon in de natuur. Je zult merken dat hoe verder je kunt kijken de kleuren steeds meer neigen naar het blauw. Eerst valt het rood weg en daarna het geel. In onderstaande filmpje gaat Toon Nagtegaal daar dieper op in.

Atmosferisch perspectief

Tekenen in de stijl van Vincent Van Gogh.

Lineke Lijn is evenals Toon Nagtegaal een kunstenaar die veel video’s maakt om ons weg te wijzen in de wondere wereld van tekenen en schilderen. In onderstaand filmpje legt ze op een leuke manier uit hoe je mee kunt tekenen in de stijl Van Vincent van Gogh, met als voorbeeld zijn tekening van de maaier. Ze gebruikt hiervoor een houtskool potlood, een doezelaar en een zacht penseel. Ook maakt ze gebruik van een gum-potlood om het licht weer op te halen. Ze geeft het witte papier eerst een zacht grijze tint met houtskool poeder en een zacht penseel, zodat straks het witte licht zichtbaar wordt en contrasteert tegen de ondergrond.

Klik op onderstaande afbeelding of op : De maaier

De opbouw van een olieverfschilderij

De opbouw van een olieverfschilderij wordt stap voor stap beschreven door Royal Talens. De producent van de bekende olieverven van Van Gogh en Rembrandt. Het is misschien een technisch verhaal, maar het beschrijft wel goed hoe je met de verf, de verschillende lagen, nat in nat methode, glaceren en de mediums moet omgaan. Het gaat niet over het opzetten van het schilderij zelf. Dat is nl zeer afhankelijk van het onderwerp wat je gaat schilderen en of je binnen of buiten werkt. Daarvoor zal ik separaat verhaaltje schrijven.

Klik op deze link om het verhaal van Royal Talens te openen : Olieverftechnieken

Beweging tekenen

Voor het tekenen van beweging, het zogenaamde “gesture drawing” van een mens is het belangrijk goed te leren kijken naar de opbouw van ons lichaam en het vertalen in vaste onderdelen op het papier.
Onderstaande link laat in een youtube fimpje zien hoe je dit kunt vereenvoudigen. Je kunt bij instellingen de ondertiteling aan zetten en aanpassen naar de Nederlandse taal door bij instellingen te kiezen voor automatisch vertalen.

https://youtu.be/LQQXCJvy36Y

Tekenen van het hoofd bij een portret.

De vorm van het hoofd wordt opgebouwd uit cirkels en lijnen. In het volgende filmpje zie je hoe dit wordt gedaan en hoe je de verschillende standen van het hoofd kunt tekenen met de zelfde cirkels en lijnen. Het filmpjes is Engels gesproken en gaat uit van de Loomis methode. Het is deel-1 van 3 delen. Je kunt de volgende delen op youtube zelf aanklikken en ook hier weer de ondertiteling aan zetten en automatisch in het Nederlands laten vertalen bij instellingen.

klik op de pijl ,

Het tekenen / schilderen van een portret

In de onderstaande link wordt verder ingegaan op de Loomis methode bij het tekenen van het hoofd. Klaas van den Hurk heeft een stuk geschreven wat je verder kan helpen met het tekenen en later schilderen van een portret. Ook worden linken gelegd naar filmpjes op Youtube waar e.e.a. nader wordt toegelicht door Ben Lustenhouwer, een Nederlander die in Spanje woont en veel portretten schildert. Het is Engels gesproken maar je kunt ook hier weer kiezen voor automatische vertaling in het Nederlands bij instellingen.

Portret tekenen in de praktijk door Klaas van den Hurk

Ben Lustenhouwer portretschilder

Portret schilderen in grisaille

Het schilderen van een portret met de Grisaille-methode zoals de oude meesters het deden is ook een manier om een portret op te zetten. Je werkt dan in verschillende fasen die steeds tussentijds moeten drogen. Klaas van den Hurk heeft in onderstaande beschrijving een nadere toelichting gemaakt van een tweetal filmpjes waarin dat erg duidelijk wordt uitgelegd. Klik maar op de link en er wordt een pdf bestand geopend, wat je eventueel kunt opslaan. Ook is in de beschrijving een link naar de betreffende filmpjes deel 1 en 2, opgenomen. Je kunt deze methode erg goed gebruiken om zelf je eerste portretten in grisaille te maken. Het gebruik van slechts 2 basiskleuren , met de verschillende mengvormen, vereenvoudigd het proces en je leert goed kijken en werken in vlakken en volumes.

Portret_in_grisaille

Pastelkrijt… hoe doe ik dat ??

Pastelcursus in het kort
klik op bovenstaande link voor meer info

Marie Jose Kobussen heeft voor ons e.e.a. op papier gezet rondom het gebruik van pastelkrijt. Zij heeft een cursus gevolgd in Duitsland en het cursusmateriaal voor ons vertaald in het Nederlands. Het is een erg duidelijk verhaal geworden wat zeker bijdraagt aan een uitnodiging om met het materiaal te werken. Er bestaat voor niet al te veel geld een set van Rembrandt (Talens) waar de basiskleuren in zijn opgenomen. Maar natuurlijk kun je ook met een aantal losse krijtjes beginnen. Ze heeft een materiaallijst toegevoegd zoals op de cursus werd gebruikt. Veel plezier bij het werken met deze kleurenpracht. Klik op bovenstaande link voor de uitleg.

Bovenstaande pasteltekening is door Marie Jose op de cursus gemaakt. Het lijkt wel een foto, maar het is toch echt een pasteltekening.