Tips en Trucs

Op dit deel van de site vindt u enkele tips en trucs, links naar informatieve sites over schilderen, tekenen, productinformatie en nog veel meer.

Hoe begin ik ?

Praktische tips en aanwijzingen bij het schilderen en het kiezen van een techniek.


Tekenen of schilderen ? olie , acryl, krijt, of aquarel ? Hoe begin ik en wat heb ik nodig. Dat wordt allemaal uitgelegd in een hand_out die we hebben samengesteld. Klik op onderstaande link om e.e.a. te bekijken en of te downloaden.
hand_out

Tips voor buitenschilderen met aquarel:

Marie-José Kobussen maakt veel aquarellen en heeft voor het buitenschilderen enkele tips die ze voor ons op een rij heeft gezet.

Als we met de auto naar de schilderschool komen, en nog een keer extra op en neer naar de auto lopen, dan hoeven we niet zuinig te doen met onze schilderbagage. De mensen op de fiets moeten er al wat beter over nadenken, wat ze meenemen, en vooral wat NIET. Als je gaat buitenschilderen, is het extra belangrijk om te minimaliseren en praktisch te denken, zodat je je comfortabel kunt verplaatsen.

lees meer….

Wat moet je weten voor het maken van een aquarel, of wel het schilderen met waterverf.

Het maken van een aquarel gebeurt op een speciaal papier wat dikker is en het water opneemt maar het papier niet oplost. Wel gaat het afhankelijk van de dikte wat bobbelen. Vandaar dat er aquarelbloks zijn met een aantal vellen die aan elkaar zijn geplakt, waarbij het papier is voorgespannen.

Enkele tips over aquarelpapier. Klik op onderstaande link voor een filmpje
https://youtu.be/Hc6Vj2p_K8Y

Nog enkele tips over het gedrag van het papier wanneer je er hulpmiddelen als maskeringsvloeistof, zout, spelden of andere zaken gebruikt om het papier te bewerken. Het is wel in het Engels maar erg bijzonder om te zien wat het effect is. Klik op onderstaande link.
https://youtu.be/K-KYHJriivw

Kleuren mengen in de praktijk:

Het gebruik van kleuren en het kiezen en aanmaken van de juiste kleur, warm / koud, volume en helderheid is voor de meesten onder ons een van de moeilijkste dingen om te doen. Hoe doen we dat en wat is belangrijk bij het maken van de juiste keuze. Dat wordt in de filmpjes van Toon Nagtegaal op een simpele manier erg duidelijk uitgelegd. Hij gaat eerst laten zien dat je met 3 basiskleuren uit de kleurencirkel alle kleuren kunt maken.

Klik op onderstaande link voor het filmpje.
https://youtu.be/wrBU-lfLP2U
Het mengen legt hij uit in het filmpje in de onderstaande link. Welke kleuren kun je met elkaar mengen om een heldere kleur te krijgen en welke mengvorm geeft een wat matte kleur. Hij gebruikt hierbij de kleurencirkel.
https://youtu.be/7CVu44C5NaQ

Het verschil in koele en warme kleuren en het gebruik daarvan wordt in het volgende filmpje uitgelegd. Warme en koele kleuren hebben speciale eigenschappen. Je kunt er een bepaalde sfeer mee creëren: je schilderij kan een warm beeld tonen of juist iets koels. En natuurlijk alle mogelijkheden er tussenin. Hoe warm of hoe koel een kleur is, is relatief. Een kleur kan warm zijn doordat er alleen maar koelere kleuren omheen staan en andersom.
https://youtu.be/9–aHbTJDJ8

De opbouw en afwerking van een olieverfschilderij

De opbouw van een olieverfschilderij wordt stap voor stap beschreven in onderstaande link van Royal Talens. De producent van de bekende olieverven van Van Gogh en Rembrandt.

https://www.royaltalens.com/nl/inspiratie/tips–technieken/de-opbouw-en-afwerking-van-een-olieverfschilderij/

Tekenen van het hoofd

Het hoofd wordt opgebouwd uit cirkels en lijnen. In het volgende filmpje zie je hoe dit wordt gedaan en hoe je de verschillende standen van het hoofd kunt tekenen met de zelfde cirkels en lijnen. Het filmpjes is Engels gesproken en gaat uit van de Loomis methode. Het is deel-1 van 3 delen. Je kunt de volgende delen op youtube zelf aanklikken.

klik op de pijl ,


https://youtu.be/iy1lteGwalA

In de onderstaande link wordt verder ingegaan op de Loomis methode bij het tekenen van het hoofd. Klaas van den Hurk heeft een stuk geschreven wat je verder kan helpen met het tekenen en later schilderen van een portret. Ook worden linken gelegd naar filmpjes op Youtube waar e.e.a. nader wordt toegelicht door Ben Lustenhouwer, een Nederlander die in Spanje woont en veel portretten schildert. Het is Engels gesproken maar je kunt een Nederlandse ondertiteling aan zetten.

Ook wordt uitleg gegeven over de verhoudingen van ons menselijk lichaam en de factor Phi , het bekende verhoudingsgetal 1 staat tot 1,618 wat overal in de natuur en ook in de opbouw van ons lichaam terugkomt. Beter bekend als de gulden snede ( Golden Ratio).

schilderschoolgeldrop.nl/tekenen_portrait.pdf

Pastelkrijt… hoe doe ik dat ??

Marie Jose Kobussen heeft voor ons e.e.a. op papier gezet rondom het gebruik van pastelkrijt. Zij heeft een cursus gevolgd in Duitsland en het cursusmateriaal voor ons vertaald in het Nederlands. Het is een erg duidelijk verhaal geworden wat zeker bijdraagt aan een uitnodiging om met het materiaal te werken. Er bestaat voor niet al te veel geld een set van Rembrandt (Talens) waar de basiskleuren in zijn opgenomen. Maar natuurlijk kun je ook met een aantal losse krijtjes beginnen. Ze heeft een materiaallijst toegevoegd zoals op de cursus werd gebruikt. Veel plezier bij het werken met deze kleurenpracht. Klik op bovenstaande link voor de uitleg.

Bovenstaande pasteltekening is door Marie Jose op de cursus gemaakt. Het lijkt wel een foto, maar het is toch echt een pasteltekening.