De Geldropse Vrijetijds Schilder-school is een vereniging die al meer dan 20 jaar bestaat.

Het doel is te schilderen en tekenen naar eigen behoefte. Ieder krijgt kans om op zijn/haar niveau te kunnen schilderen c.q. te tekenen. We werken met geschoolde begeleiders waarvan een aantal mensen in Aerendonk zijn afgestudeerd. Onze leden komen voornamelijk uit Geldrop, Mierlo en Heeze.

Materialen:

U zorgt zelf voor uw eigen materialen en schildersspullen, wij kunnen u natuurlijk hierover adviseren. Via onderstaande link kunt u een praktijkwijzer downloaden, waarin wij enkele tips geven over het tekenen en schilderen en de materialen die u kunt gebruiken.

 

weblinks

Op dit deel van de site vindt u enkele links naar informatieve sites over schilderen, productinformatie; interessante galeries en nog veel meer.

 

Tips voor buitenschilderen met Aquarel:

Marie Jose Kobussen maakt veel aquarels en heeft voor het buitenschilderen enkele tips die ze voor ons op een rij heeft gezet.

 

1Als we met de auto naar de schilderschool komen, en nog een keer extra op en neer naar de auto lopen, dan hoeven we niet zuinig te doen met onze schilderbagage.
De mensen op de fiets moeten er al wat beter over nadenken, wat ze meenemen, en vooral wat NIET. Als je gaat buitenschilderen, is het extra belangrijk om te minimaliseren en praktisch te denken, zodat je je comfortabel kunt verplaatsen.

 

Wat zonder veel kosten het handigste is: een boodschappentrolley op wieletjes, aan het uitgetrokken handvat bevestig je aan de ene kant je doek en aan de nadere kant een klapstoeltje, en bind dat samen met een bagagespin. Kun je alles met één hand achter je aan trekken. Het stoeltje moet makkelijk genoeg zitten, dat je je doek of blok op je knieën kunt nemen. De boodschappentrolley leen je van de buurvrouw, en de bagagespin van je zwager.

 

lees meer....

 

Kleuren mengen:

 

Het gebruik van kleuren en het kiezen en aanmaken van de juiste kleur, warm / koud, volume en helderheid is voor de meesten onder ons een van de moeilijkste dingen om te doen. Hoe doen we dat en wat is belangrijk bij het maken van de juiste keuze wordt in dit filmpje van Richard Robinson op een simpele manier erg duidelijk uitgelegd. Hij maakt gebruik van de drie items om een kleur aan te duiden :

kleurtoon (hue) , bijvoorbeeld blauw, paars, violet, geel, etc.
verzadiging (saturation) intens of mat / verzadigd of grijs
helderheid (lightness of volume) licht of donker / wit of zwart


Klik hier op het plaatje of deze regel, Veel plezier.

 

8www.seesle.nl

Deze site geeft u de mogelijkheid om 10 van uw werken gratis te publiceren .

20

Voor het laatse nieuws
van Winsor& Newton producten,
klik op het logo.

19

http://www.vanbeekart.nl

Aquareltips

Het maken van een aquarel gebeurt op een speciaal papier wat dikker is en het water opneemt maar het papier niet oplost. Wel gaat het afhankelijk van de dikte wat bobbelen. Vandaar dat er aquarelbloks zijn met een aantal vellen die aan elkaar zijn geplakt, waarbij het papier is voorgespannen.

Enkele tips over aquarelpapier. Klik op onderstaande link voor een filmpje

 

https://youtu.be/Hc6Vj2p_K8Y

 

Nog enkele tips opver het gedrag van het papier wanneer je er hulpmiddelen als maskeringsvloeistof zout spelden of andere zaken gebruikt om het papier te bewerken. Het isa wel in het engels maar erg bijzonder om te zien wat het effect is. Klik op ondetsaande link.

 

https://youtu.be/K-KYHJriivw

 

 

 

Voor de site klik op : http://buitenschilderdagnuenen.nl/
13Kleurenblad van Talens Amsterdam standaardserie

9
leren schilderen met Talens

14

Geldropse vrijetijds schildersschool
Praktische tips en aanwijzingen bij het schilderen en het kiezen van een techniek.

tekenen of schilderen ?
olie , acryl, krijt, of aquarel ?

 

17

YouTube filmpjes met demonstraties schilderen met olieverf :

12In de straten van New York : Door Karin Jurick

Kijk vooral naar het gebruik van de verf en de opzet van het schilderij. Eerst is met simpele lijnen de compositie gemaakt en daarna wordt het ingevuld. Het bijzondere hierbij is dat ze steeds de details afwerkt en niet eerst het geheel in vlakken opzet.

 

18 schilderen aan het strand : demonstratie door Karin Jurick

Hier wordt wel eerst de compositie opgezet in een basisonderschildering en vlakken. Daarna gaat ze steeds verder in de details van de kleurenvlakjes.
( het filmpjewordt in hoge snelheid afgespeeld)

11

Schilderen van luchten deel 1:
de onderschildering:

Hier wordt een demonstratie gegeven van de opzet van de luchtpartij als basis voor een volledig schilderij.

klik op de afbeelding om het filpje te starten.

 

10 luchten deel 2

Schilderen van luchten deel 2

Hier worden de wolken geschilderd.

 

 

 

Deze 2 filmpjes zijn onderdeel van een reeks filmpjes die het schilderen van een volledig landschap door Jimmy Ingraham laten zien. ( Oct lanedeel 1 t/m 10) Jimmy schildert een volledig landschap met een boerderij in de verte en een boom op de voorgrond. Het is zeer leerzaam om te zien hoe een schilderij wordt opgezet en verder wordt uitgewerkt. Alles wordt geschilderd met olieverf.

Door verder onder deze naam "jimmy3dd"te zoeken op you_tube vind je nog veel meer leerzame filpjes. ( helaas in het engels, maar goed te volgen)

Klik op de volgende link : Jim Ingraham

16

Portretschilderen deel 1 :

De opbouw van een portret met het schuiven en plaatsen van lichte en donkere vlakken. Door het schilderen van lichte en donkere vlakken in de juiste proporties en niet te kijken naar details lukt het om de basis van een portret op te zetten. In deze demonstratie wordt gewerkt met oilieverf op waterbasis. Door het product op het palet en op het doek steeds vochtig te houden is het mogelijk om precies als bij olieverf de kleuren licht en donker in elkaar te duwen en steeds meer tot de juiste vorm te komen. Bij het schilderen van een foto helpt het om in eerste instantie de foto en je paneel op zijn kop te plaatsen en alleen te kijken naar de vlakken en niet naar het gezicht. Je moet denken dat je vlakken schildert en niet een gezicht. Het is nog moeilijker als je iemand schildert die je goed kent. Je schildert dan nl uit je geheugen en niet wat je ziet.

Klik op de afbeelding voor het bekijken van de video deel 1. ( helaas engelstalig)

15

Portretschilderen deel 2 :

In het volgende filpje wordt het portret verder afgemaakt en meer gekeken naar de kleinere lichte en donkere vlakken en de overgangen daarin.

 

Nog enkele filmpjes over portretschilderen

Hoe is de opbouw van een gezicht, en hoe kun je de proporties van lichten en donkers goed gebruiken om een 3D- schilderij te maken , i.p.v. een plat vlak met 2 ogen een neus en een mond.Hoe zit en oog in elkaar en waarom zitten er blinkertjes. Dat alles zie je in een 3x 10 minuten durend Youtube filmje van Jon Houglum.

45 Jon Houglum 02 6

7

Klik midden op de afbeelding en bekijk het filmpje. Helaas weer in het Engels, maar heel goed te volgen.

 

 

Buiten schilderen en het kleurgebruik: 32

Van de zelfde schilder 2 filmpjes over buiten schilderen, en het gebruik van de warme en koele kleuren in de natuur. Dingen die ve weg zijn schilder je vaak met koele kleuren. Dingen die in de natuur dichtbij zijn schilder je meestal met de warme kleuren. In ieder geval met de aardkleuren. Klik weer op de foto en bekijk het filmpje. Veel plezier

 

www.seesle.nl van beek art supplies talens kleurenwaaier praktijkwijzer Talens veel plezier veel plezier bij het kijken luchten deel 1 portretschilderen deel 2 portretschilderen Jon Houglum01 Jon Houglum 03 Jon Houglum_landscape 01 Jon Houglum landscape 02 opbouw  van het gezicht buitenschilderdag Nuenen winsor_nieuws